Blog

Beproefde WordPress-plugins

Mobiel rek met tuingereedschap

Werkgerief

In mijn Barcamp-presentatie ben ik er niet meer aan toe gekomen, dus geef ik ze hier maar even mee. Dit is een lijstje van plugins die ik intensief gebruik en waar ik tevreden over ben. Dat betekent dat er wellicht heelder interessegebieden zijn die ik over het hoofd zie. Naar ‘t schijnt is BuddyPress echt wel de moeite voor community-sites, maar die heb ik dus niet getest. Dat zal spoedig wel gebeuren, maar da’s voor later.

Welaan, de lijst:

Contact Form 7

Voor het toevoegen van een mailformulier aan je site. De configuratie is een beetje technisch uitdagend: je moet met shortcodes en html werken, het is niet gewoon drag-n-drop. Maar voor mij is dat ideaal. Je hebt geen buggy Ajax-toestanden in de back-end en je kan de layout meer naar je hand zetten.

W3 Total Cache

Vooral voor wat grotere, zware sites is het soms een stevige belasting op de server als alle php-pagina’s voor elke bezoeker opnieuw worden gerenderd. WordPress is niet zo goed in het optimaliseren daarvan, hoewel dat in recente versies naar ‘t schijnt wel verbeterd zou zijn.

In elk geval, een caching plugin kan je site behoorlijk sneller en performanter maken door dynamische content maar af en toe opnieuw echt uit de database te halen. Met W3 Total Cache kan je ook de structuur van je HTML en CSS compacter maken, beelden via een CDN aanbieden, enzovoort.

Google Analyticator

Niet echt een noodzakelijke plugin, maar erg handig. Analytics code kan je manueel in je templates stoppen, maar deze plugin doet dat voor je, je hebt enkel de unieke ID van je Analytics-property nodig. Je kan ook aangeven dat ‘ie de code niet in de pagina’s stopt voor ingelogde gebruikers (nog te verfijnen op rol ook), en dat is goed nieuws voor de betrouwbaarheid van je webstats.

Pods

Een plugin met voor- en tegenstanders. Pods laat je toe om via een wysiwyg-interface nieuwe ‘contenttypes’ te maken die geheel los staan van andere WordPress-content. Het nadeel is dan ook dat die inhoud niet opgenomen wordt in archiefpagina’s, zoekopdrachten, etc. Dat je er ook geen categorieën of tags aan kan koppelen of er via de standaard WordPress template tags mee aan de slag kan.

Maar soms is dat net een voordeel. Stel dat je banners op je site wil, en je wil die helemaal zelf beheren, dan is Pods ideaal. Je maakt een ‘pod’ voor je banners, stopt daar de relevante velden in, en dan kan je via de admin-interface eenvoudig banners toevoegen, bewerken en verwijderen. Met custom post types zou dat veel te omslachtig zijn, en het werkt ook een pak sneller dan zelf een hele banner-engine schrijven.

Fiximagemargins

Een plugin die eigenlijk niet nodig zou mogen zijn. Als je in een bericht een beeld invoegt met een bijschrift, komt daar standaard 10 pixels marge rond. Dat is een embedded style die via de core van WordPress wordt toegevoegd, dus er is geen setting om dat te veranderen of te verwijderen.

Het enige dat Fiximagemargins doet, is die 10 pixels weghalen, door de functie voor het weergeven van beelden te onderscheppen. Onnozel, maar werkzaam.

Relevanssi

De WordPress zoekfunctie is standaard niet zo geweldig. Nogal een simpele tekst-search, die niet door comments en zo gaat. Relevanssi voegt heel wat extra toe. Je kan gewicht toekennen aan titel, tags en comments, bijvoorbeeld. Je kan ook ‘smart snippets’ gebruiken op de resultatenpagina. Die tonen dan meteen de relevante stukken uit gevonden artikels. Je kan ook instellen dat de zoektekst gemarkeerd wordt in de zoekresultaten.

Jetpack

Een heel pakket van plugins, van Automattic zelf. Met:

 • Akismet spamfilter
 • Vaultpress backup
 • Subscriptions
 • Statistieken
 • Gravatar hovercards
 • Custom shortcodes

De meeste, zoniet alle, onderdelen van Jetpack vereisen een WordPress.com login. Ook de API’s van daar worden gebruikt, bijvoorbeeld voor statistieken, spamfiltering en subscriptions. De stats zijn ook een pak minder gesofisticeerd dan die van Google Analytics, maar wel makkelijk toegankelijk vanuit de admin, en zeer eenvoudig te begrijpen.

Over ‘t algemeen zijn de Jetpack-plugins ideaal voor mensen met weinig technische kennis die toch graag extra features willen. Shortcodes kan je bijvoorbeeld prima zelf schrijven, maar een degelijk kant-en-klaar pakket is in heel wat omstandigheden ideaal.

Post Type Switcher

Je merkt pas dat je ‘m nodig hebt als je site al online staat. Het komt dan wel eens voor dat je per abuis een bericht online zet als het foute posttype. Standaard is er geen enkele manier om dat aan te passen, maar dankzij deze plugin kan dat wel erg eenvoudig. Je moet er een beetje mee opletten, want het kan natuurlijk zijn dat je andere posttype ook andere velden gebruikt, en de url van je post verandert ook. Maar dat is nog altijd beter dan copy-pasten, vind ik.

Better Related Posts Content

Vroeger gebruikte ik Yet Another Related Posts Plugin om onderaan artikels ‘verwante berichten’ te tonen, maar die is behoorlijk inefficiënt en slecht te implementeren. Better Related Posts doet het veel beter. Je kan de verwante artikels ophalen via een functie in de template, en ze weergeven zoals je zelf wil.

Post Expirator

Je kan standaard in WordPress geen einddatum ingeven voor berichten. Dat is zelden een probleem, maar bijvoorbeeld op de site van Klasse voor Leraren staan regelmatig Zeker Doen berichten die aan een datum vasthangen. Die verdwijnen dus best als ze niet meer online hoeven te staan. Dankzij Post Expirator gebeurt dat automatisch op de ingestelde datum en tijd. Het enige nadeel is dat je dat tijdstip in UTC moet ingeven.

TinyMCE Advanced

De wysiwyg-editor van WordPress gebruikt TinyMCE voor de knoppenbalk bovenaan. Standaard kan je daar weinig aan wijzigen, maar met deze plugin heb je zelf helemaal in de hand welke knoppen daar staan, en waar ze komen. Dat houdt ook risico’s in, want je kan het zo wel al te gemakkelijk maken om een bericht met complexe tabellen en funky kleurtjes om zeep te helpen. Bovendien is een teveel aan knoppen nooit goed als het niet echt nodig is. Maar toch, soms heb je net die ene functie nodig. Het kunnen invoegen van tabellen is er zo eentje, bijvoorbeeld.

5 reacties op “Beproefde WordPress-plugins

 1. Tot voor kort gebruikte ik een eigen YARPP template die gebruik maakte van Timthumb om afbeeldingen te tonen. Maar na een recente malware attack heb ik die thumbnails moeten uitschakelen, en nu trekken de related posts op niet veel meer. Misschien vormt die Better Related Posts een waardig alternatief.

 2. @Peter klinkt interessant, zeker eens te testen. Gezien de bescheiden omvang van de gemiddelde wordpress site is dat nog betaalbaar ook. Vaultpress kost stukken van mensen.

  @Stijn Wij merkten dat YARPP heel inefficiënt werkt, en vooral bij grote aantallen posts. Better Related Posts geeft betere resultaten. Je kan die meer tweaken en er ook een query limit op zetten. Zeer handig.

 3. Staan zeker goede plugins tussen.

  Ik maak zelf altijd gebruik van Search Unleashed in plaats van de standaard zoekfunctie op datum. Deze wordt echter al tijden niet meer bijgewerkt en is dus niet meer aan te raden.

  Ik kende relevanssi nog niet, deze ga ik zeker testen.

  Wat ik nog wel mis in dit lijstje is een SEO plugin, de WordPress SEO plugin van Yoast is zeker een aanrader.

 4. @Maikel Ik heb gewoon niet zoveel nood aan een SEO plugin, denk ik. In de templates kan je al veel oplossen qua juiste semantiek, en de content van de berichten is toch het belangrijkste. Ik heb die Yoast plugin eens getest, maar vond de meerwaarde wat te beperkt.

Reageer