GeoCities

Roterende @

Een paar weken geleden werd bekend dat Yahoo! GeoCities zal afsluiten. De sites blijven nog online ’tot de zomer’ en dan is het écht afgelopen.

U denkt misschien: ‘Wat is in godsnaam GeoCities?’ Of ‘Who cares?’.

Wel. Zet een potje thee, gooi wat koekjes op een schaaltje, kruip onder een dekentje, en ga er eens goed voor zitten. Een verhaaltje:

GeoCities was tussen 1995 en ca. 2000 wat MySpace, Facebook, Blogger, WordPress, Twitter, en de hele doe-je-ding-op-Internet-rimram nu zijn, maar dan (slecht) samengebracht in één site. Het was de eerste site waar iedereen gratis kon registreren en vervolgens een site opzetten, ook niet-programmeurs/nerds/geeks/andere triestigaards die geen toegang hadden tot servers van hun universiteit of bedrijf. Want, beste kindertjes, in die tijden kon je niet zomaar hosting regelen voor € 50 per jaar met een gratis domeinnaam erbij, dat kostte allemaal handenvol geld en was grotendeels ontoegankelijk voor gewone stervelingen wegens te duur en vooral veel te technisch. Het concept van GeoCities was dus behoorlijk baanbrekend.

Een aantal screenshots

GeoCities was onderverdeeld in ‘buurten‘. Je had Area51, CapeCanaveral, TimesSquare, enzovoort. Binnen die buurt kreeg je dan je eigen ‘adres’ van vier cijfers, tussen 1000 en 9999. Later, toen de adressen op raakten, zijn daar nog sub-buurten bijgekomen, maar die laat ik hier even buiten beschouwing. Het adres van je site zag er dan uit als: http://www.geocities.com/area51/2578
Dat lijkt nu compleet belachelijk, maar toen klopte het volledig met de tijdsgeest en het naïeve idee van ‘cyberspace’ als een echte fysische plaats die analoog liep met de echte wereld. Een site bij GeoCities heette trouwens een ‘homestead’, alweer in lijn met de coöperatieve Internetcultuur van die dagen.

Elke GeoCities-buurt werd beheerd door vrijwilligers uit die buurt (Community Leaders), die anderen hielpen en een oogje in ’t zeil hielden voor misbruik. Het had allemaal een vrij hoog Burning-Man-hippie-gehalte.

undercn6_e0

GeoCities was enorm populair en werd gebruikt door jan en alleman die graag een site wilde maar de kennis of het geld niet had om dat volledig in eigen beheer te doen. De meeste van die sites zagen er niet uit: tekst in alle kleuren van de regenboog op een zwarte achtergrond, knullige gif-animaties, obscure plugins, enzovoort. Als voorbeeld het ‘Community Center’ van Area51, volgens de pagina zelf laatste geüpdate in 2000 en ontworpen door ‘Unity69 Web Design’. Die naam alleen al zegt genoeg. GeoCities is er zo goed als volledig verantwoordelijk voor dat wij het amateuristische web nu vereenzelvigen met dansende brievenbussen als e-mail-links, midi-achtergrondmuziek, brandende lonten als onderlijningen en rode, groene of gele tekst op een zwarte achtergrond.

GeoCities had door zijn toegankelijkheid ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht op elke weirdo en elke bizarre niche die ooit in Jambers of Jerry Springer gepasseerd is. Iedereen die het van de daken wilde schreeuwen dan Hitler een alien was, UFO’s van Atlantis kwamen of dat engelen echt rondvlogen. Het waren gouden tijden.

Ik had ooit een GeoCities homestead, iets in Area51, maar ik ben het adres vergeten. Geen idee of ze nog online staat. Een zekere Jason Scott is bezig met het archiveren van al wat er nog te vinden is op GeoCities voor het nageslacht, dus misschien pikt ‘ie hem mee. Ik weet eigenlijk niet of dat zo’n goed idee is, ook ik had namelijk midi-achtergrondmuziek.

5lightng_e0

Een paar GeoCities highlights, voor zolang ze nog online staan, gearchiveerd op het Internet Archive (via Coilhouse):

‘How to dance gothic’, een klassieker

Kristy’s Riot Grrrl Review

Panpleasant Profederacy of Eris Proleteriat

Vaarwel, goeie ouwe schattige GeoCities.