Pompoensoep van Edcamp

De eerste Belgische Vlaamse Edcamp was geweldig. Vijfendertig mensen ongeveer, meer niet. Maar je moest telkens hartverscheurende keuzes maken tussen verschillende sessies en kwam op het einde van de dag vol energie weer buiten. Het frisgroene gazonnetje op de vloeren van Flanders DC maakte de sfeer compleet.

Een Edcamp is eigenlijk een barcamp, maar dan over onderwijs. En zoals het een barcamp betaamt, moeten de deelnemers alles zelf doen. Uw dienaar maakte soep. Pompoensoep, volgens een soort ‘recept 2.0’ proces ontstaan:

Een paar weken geleden ging ik op bezoek in een Yetiklas, en aten we ’s middags bij collega Bavo thuis (wij ambtenaren zijn zuinig). Daar was pompoensoep, pompoensoep met een bijzonder smaakje. Er zat namelijk kokosmelk in. Een geniale combinatie, vond ik toen al.

Dan dus een recept gegoogled van pompoensoep met kokosmelk, dat was vrij snel beklonken. Vervolgens dat recept op de houswarming van Yvette even aan nog een derde collega voorgelegd, nog eens diep nagedacht en wat kleine aanpassingen doorgevoerd. En aldus ontstond dit postmoderne gecrowdsourcete recept voor pompoensoep. Vegan en al:

Ingrediënten

Voor ca. 5 liter

  • twee kilo pompoen, in stukjes (komt overeen met ongeveer één midsize pompoen)
  • 2 uien, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 wortels, in stukjes
  • 2 aardappelen
  • olie
  • ca. 3 groentebouillon
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 grote koffielepel komijn
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel currypoeder
  • zout en peper
  • muskaatnoot naar smaak
  • 1 blikje tomatenpuree
  • blaadjes koriander

Bereiding

Maak de groentebouillon. Hak de pompoen in kleine stukken. Doe in een andere grote kookpot een beetje olie en bak de uien, knoflook en stukjes wortel tot de ui glazig wordt. Voeg de pompoenstukken toe, en roer om. Voeg de groentenbouillon toe en de aardappelen, grof in stukken gesneden. Voeg de tomatenpuree toe. Voeg de chili, komijn, currypoeder, muskaatnoot en zout en peper toe en laat goed doorkoken. Voeg de kokosmelk toe en blender ’t geheel. Breng eventueel op smaak met nog wat peper en zout en muskaatnoot. De lekkerste soep krijg je als je ze daarna nog een nachtje laat afkoelen en opnieuw opwarmt.
Bij het serveren kan je het bord afwerken met een blaadje koriander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *