radijs en mango

VELT seizoensgroenten/-fruit De geitenwollensokkendragers onder u weten het ongetwijfeld al lang: VELT heeft een handige kalender met per maand de beschikbare seizoensgroenten en -fruit.

’t Is te zeggen, ‘handig’. De pdf die je via hun site kunt downloaden bevat negatieve tekst op een groene achtergrond en die komt er op mijn HP 6122 zo goed als onleesbaar uit. Het verspilt bovendien liters kostbare inkt, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Ze bieden ook een HTML versie aan, die zogezegd afdrukbaar is, maar ook daar zijn tal van gebreken. Afgedrukt komt dat ding neer op drie A4’tjes en de layout is compleet knudde. Hoofdingen staan op andere pagina’s dan de kolommen waar ze bij horen, enzovoort. Je kent het.

Vijf minuten in Illustrator et voila: een prachtige (grotendeels) zwart-wit pdf van dezelfde seizoenkalender. Of op Flickr als JPEG.

6 reacties op “radijs en mango”

  1. meteengekliktengeprint! zuper!

    Vorige week legde ik na etiketobservatie een groente terug in 't rek in de Colruyt. De plaatselijke Philippe Geubels vroeg of het vervallen was. "Nee." Of het misschien al slecht geworden was? "Nee… 't Komt uit Israel." En de 'groenten-vitatas' die ik onlangs bij de biowinkel haalde bevatte een pompoen uit Ecuador, een kool uit Marokko en nog een witte kool met meer Airmiles dan ik ooit zal hebben. Shoppen met hersens wordt elke dag moeilijker. Maar dit helpt dus wel -en kost minder inkt, dat ze daar bij Velt niet aan gedacht hebben…

  2. Probleem is dat je 't daarmee nog niet altijd weet. Een tomaat uit spanje kan meer verantwoord zijn dan één uit België. Als die eerste ginder in de openlucht is gekweekt en vervolgens met de boot naar hier is gebracht, terwijl de laatste hier in een warmgestookte serre gerijpt is.

    Dat geldt zelfs voor transatlantische toestanden. Een mango uit Zuid-Amerika kan een lagere impact hebben dan een serre-aardbei uit Hoogstraten.

    Containerboten zijn namelijk erg energie-efficiënte vervoermiddelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *