Waarom niet stemmen de groten alleen maar groter maakt


Er bestaat een mythe die zegt dat blanco stemmen bij de meerderheid geteld worden. Maar dat klopt niet. Blanco en ongeldige stemmen worden gewoon niet geteld. Onrechtstreeks maak je zo de grootste nog groter.

Met deze infografiek heb ik dat proberen aantonen. De grootste (oranje) partij haalt in beide scenario’s 26 stemmen. Maar wanneer 10 kiezers niet meedoen, is dat 29% van het totaal, tegenover 26% wanneer iedereen correct stemt.

De mogelijkheden qua coalities kunnen ook danig verschuiven. Ik ben er in de infografiek gemakshalve vanuit gegaan dat blanco/ongeldige stemmen (vooral) naar kleinere partijen zouden gaan. Je krijgt dus een dubbel effect als die mensen wel een stem uitbrengen: de kleinere partijen worden niet alleen groter, maar de grootste partijen worden kleiner, tenminste in zetels/procenten.

Doen dus, gaan stemmen. Tenzij je wil dat de grootste nog groter worden, blijf dan vooral thuis.

7 reacties op “Waarom niet stemmen de groten alleen maar groter maakt”

  1. Mooie voorstelling, Toon!

    Persoonlijk schaar ik me achter het ideologische argument: wie nu kiest om niet te stemmen, moet de komende vier jaar zijn mond houden over het beleid…

  2. @Koen Waarom zou ik mijn mond moeten houden over het beleid als mijn 'niet gaan stemmen' een politiek statement is? Tonen dat je het fundamenteel oneens bent met de inzet van de verkiezingen, wat is daar mis mee? Separatisme, een kotswoord en een kotsidee. Daarom blijf ik afwezig zondag, alle groter wordende partijen ten spijt. Waarom zou ik na zo'n statement geen kritiek meer mogen uiten op de nieuwe regering?

  3. @Stijn Er zijn partijen die van separatisme/BHV niet het speerpunt van hun campagne maken. Er is geen officiële 'inzet van de verkiezingen' of zo he.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *