Kaas en de Evolutietheorie

Bas Haring – Kaas en de Evolutietheorie

9789052406008Na het lezen van De IJzeren Wil ben ik meteen het bekendste werk van Bas Haring in de bib gaan halen. Kaas en de Evolutietheorie is gericht op jongeren (ik schat van een jaar of dertien) en legt erg helder de evolutietheorie uit. Als je leest dat 80% van de moslimjongeren niet gelooft in de evolutietheorie, dan zou ik hen dit boek willen laten lezen.

Niet voor niets heeft dit boek de Gouden Uil gewonnen. Het stelt de evolutietheorie niet voor als een complex en onbegrijpbaar kluwen van jargon, maar net als een logisch geheel van op zich eenvoudige delen. We hebben allemaal over Darwin geleerd op school, maar ik begreep het pas echt na het lezen van The Ancestor’s Tale en dit boek. Wat Kaas en de Evolutietheorie schitterend doet is wetenschap vertalen naar eenvoudige, begrijpelijke taal.

Een aanrader dus, en niet alleen voor dertienjarigen.

2 reacties op “Kaas en de Evolutietheorie”

  1. Mooie tip voor ons Daantje.

    Ik heb deze zomer "The Selfish Gene" van Richard Dawkins gelezen. Die legt ook de evolutietheorie uit, maar zijn standpunt is voor vele volwassenen té ontnuchterend. De premisse is dat enkel het "gen" baat heeft bij overleven en dat alles wat wij "leven" noemen maar een middel is.

    Op een bepaald moment stelt hij dat ons lichaam eigenlijk een reuzenmachine is die genen "gebouwd" hebben om beter tegen concurrerende genen te kunnen "strijden". Ik *wist* dat er waarheid zat achter de Power Rangers!

  2. Over die 'selfish gene' theorie is ondertussen al aardig wat discussie. Het blijkt namelijk niet zo eenvoudig te liggen. Genen werken meestal in combinaties in worden ook in groepjes overgedragen (of niet). Allemaal een hoop rommeliger dan je zou denken.

    In elk geval, genen bouwen niks met een bepaald doel. Vier miljard jaar geleden was er ergens een stukje primitief RNA dat zichzelf toevallig kon dupliceren, weliswaar met kleine foutjes hier en daar. The rest, as they say, is history.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *