Little Brother

In Internetland is Cory Doctorow een fenomeen. SF-auteur, blogger, columnist en activist. De man houdt er een erg uitgesproken, en goed gefundeerde, mening op na over al wat met auteursrecht en online privacy te maken heeft.

Illustratie door Richard Wilkinson

Little Brother is een jeugdroman die gaat over een jongen van een jaar of zestien, Marcus Yallow. Hij wordt door zijn activiteiten als hacker verdacht van een terroristische aanslag. Het Department of Homeland Security sluit hem op, mishandelt hem, bedreigt hem zelfs met deportatie naar een anonieme overzeese gevangenis.

Je moet toch een beetje een nerd zijn om dit boek echt goed te vinden, denk ik. Het hoofdpersonage en al zijn vrienden zijn ten slotte computergeeks. Maar ze zijn stuk voor stuk sympathiek en vooral heel erg gewoon. Nergens krijg je het gevoel dat het verhaal over supermensen met onnatuurlijke mogelijkheden gaat. Het shockerende aan het hele boek is dat Doctorow het arresteren en mishandelen van een zestienjarige, en daarmee het afglijden van een samenleving naar de staatsterreur, perfect geloofwaardig neerzet. Het zou kunnen gebeuren, en het kan je buurjongen of kind zijn.

Je kan het boek bovendien gratis downloaden en doorgeven aan wie je maar wil. Creative Commons FTW!