Monkey Island, special edition

Iedereen die rond de dertig is kent ongetwijfeld ‘The Secret of Monkey Island‘. Tenminste, iedereen die rond de dertig is en twintig jaar geleden óók al heelder dagen achter een computerscherm zat.

Screenshot van Monkey Island

The Secret of Monkey Island was het eerste in een lange reeks Monkey Island games, allemaal met als hoofdpersonage de wannabe-piraat Guybrush Threepwood. De meeste adventure games toen (1990) waren fantasy-getint met orken, tovenaars, dwergen, kobolden en de hele rimram. Monkey Island was verfrissend anders. Het ging over piraten, én het was grappig.

Onlangs heeft LucasArts een ‘geremasterde’ versie van The Secret of Monkey Island uitgebracht. Het spel zelf is identiek aan de oorspronkelijke versie, maar de graphics, het geluid en de interface zijn gemoderniseerd. En dat hebben ze schitterend gedaan, met respect voor de sfeer van het origineel. Dit soort update-operaties van een klassieker zijn altijd riskant, maar hier is het erg goed gelukt. Het retro-gevoel blijft behouden, maar het speelt vlotter, ziet er beter uit en het klinkt beter. Eigenlijk ziet het spel er nu uit zoals ik me herinner dat het er vroeger uitzag. Je kan via een sneltoets op elk moment overschakelen op de ‘oude’ graphics, en dan zie je pas hoe groot het verschil eigenlijk is. Op twintig jaar is er behoorlijk wat veranderd op het vlak van grafische computerprestaties.

Hieronder zie je naast elkaar de oorspronkelijke versie van een scène uit het spel links, en rechts die uit de special edition:

Monkey Island is nog even verslavend dan vroeger. Je zoekt uren tot je weer een puzzel opgelost hebt, en dan is het ook weer zonde om meteen te stoppen.

Vroeger moest je uren, dagen en weken zoeken eer je zo’n spel kon uitspelen, soms raakte je zelfs onherroepelijk vast. Dan was het wachten tot de volgende schooldag om tijdens de speeltijd advies in te winnen (yup, I was that nerdy). Nu kan je gewoon heelder walkthroughs opzoeken op het web. In de nieuwe versie van het spel zit dan ook een hints-module die je om een tip kan vragen wanneer je vast komt te zitten. Een beter alternatief dan in het wilde weg gaan Googlen, want dan krijg je ongetwijfeld weer te veel informatie, wat het spelplezier toch danig kan bederven.

Je kan deze Special Edition via Steam kopen voor PC en voor iPhone.

EDIT: het kost een slordige € 8 geloof ik, daar hoef je ’t niet voor te laten.